Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem Lagi na laptopie

knightryba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupiłem  używanego laptopa dell e6400 latitude. Z tego co się dowiedziałem to jest to laptop typowo biurowy. Po kupnie zainstalowałem windowsa 7 professional 64 bity. Posiadam na nim tylko 2gb ramu i dysk 160gb a na internecie zazwyczaj jest z wersją 4gb ramu i większym dyskiem i chyba mam inną kartę graficzną. Chciałem pograć sobie na nim w warrocka ale niestety mam lagi podczas strzelania  oraz gdy jest sporo osób w 1 miejscu. Internet mam do 20mb więc nie ma problemu bo na pc zero laga. Używam programu game booster v3.4. Zainstalowałem najnowsze sterowniki. Wyłączam wszystko co zbędne. Zmieniałem wydajność na najwyższą itd. Próbowałem nawet zmienić w grze parametry z najwyższych na najniższe lecz to bez różnicy na jakich gram. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi co zrobić aby zniwelować te lagi np, nie wiem czy pomogło by dokupienie 2 kości ramu żebym miał te 4gb. Jeśli potrzeba jakieś dokładne parametry komputera to prosiłbym o link do programu to podeślę ssa.

Opublikowano

Windows 7 na 2GB ram ? Może być ale nie do gier... Lagi są jeszcze zależne IP w zależności czy IP masz wewnętrzne czy zewnętrzne. Dokup 2GB ram byś miał te 4GB i wtedy WR będzie działać dobrze. Możesz jeszcze spróbować zmniejszyć detale gry na najmniejsze i wtedy zobacz czy bd miał lagi.

Wymagania WR'a znajdziesz tutaj:

http://en.warrock.nexoneu.com/Download/Client
Opublikowano

Mam nadzieję, że po dokupieniu tych 2gb ramu, detale zmieniałem i o dziwo bez różnicy czy gram na niskich czy wysokich, co do ip nie wiem jak to sprawdzić, próbowałem nawet podłączyć neta przez kabel ethernet ale też bez zmian było.

Opublikowano

Mam nadzieję, że po dokupieniu tych 2gb ramu, detale zmieniałem i o dziwo bez różnicy czy gram na niskich czy wysokich, co do ip nie wiem jak to sprawdzić, próbowałem nawet podłączyć neta przez kabel ethernet ale też bez zmian było.

Mniej ramu pochłania Windows 7 ale z architekturą x32 bit więc zawsze możesz spróbować zainstalować wersję x32 bit.

Opublikowano

Próbowałem na 32 bity ale to nie pomogło. Co do tego ramu to mógłby mi ktoś podać jaką kupić ponieważ nie znam się na tych parametrach a nie chciałbym wydać pieniędzy w błoto, chciałbym żeby kupić w miarę tanio a z wymianą to już nie ja będę wymieniał.

Opublikowano

Próbowałem na 32 bity ale to nie pomogło. Co do tego ramu to mógłby mi ktoś podać jaką kupić ponieważ nie znam się na tych parametrach a nie chciałbym wydać pieniędzy w błoto, chciałbym żeby kupić w miarę tanio a z wymianą to już nie ja będę wymieniał.

Musisz podać model obecnych ramów jakie masz wsadzone w laptopa. Możesz to sprawdzić programem np. Speccy od Piriform.

Opublikowano

5a03edec719f704bmed.jpg

5a03edec719f704bm.jpg

Po lewej stronie kliknij w RAM, następnie rozwiń SPID i GNIAZDO #1 i jak tak zrobisz wyskoczą Ci konkretne dane typu rozmiar, typ, producent etc. i podaj producenta.

Opublikowano

Wiesz laptop za takie pieniądze to w tych czasach jak  PS2, Ja mam 3000 zł na swojego lapka marki MSI by zagrać na średnich w Battlefield 4.

Ale ewentualnie możesz odsprzedać tego lapka i uzbierać na stacjonarnego byka :D taka sama kasa, 2 razy lepsza wydajność w grach

([YOLO])

Opublikowano

Ja posiadam pc procek amd 2x 3.2 4gb ramu i karta graficza 1gb, doklanych parametrow nie wiem bo nie jestem specem ale jak brat gra w wota np no to ja nie mam wyjscia i musze grac na laptopie, oprocz tego gram jeszcze w metina i w cs go i tam tez sa lagi, ale nie sadzilem ze na 1 metku tez bd lagi, przez co jestem zawiedziony bo na nic lepszego z laptopow mnie nie stac a 2 pcka nie mam gdzie wstawic  i przez to kupilem laptopa, gdyby nie to to bym kupil jakis pc uzywany.

Opublikowano

eb10cbe5bf17abefm.jpg

Za laptopa dałem 940zł.

Musisz poszukać sobie ram: Qimonda PC2-6400 DDR2-400MHz oczywiście do laptopa a nie do PC.

Jeżeli chcesz mieć więcej MHz to kup 2 kości ram po 2GB DDR2 po 800MHz, a jeżeli nie masz tyle kasy by tak zrobić to kup 1 kość 2GB z 400MHz.

Opublikowano

Z tego co widze to nie ma nigdzie z 400mhz, widzialem tylko z 800mhz za 70zl to chyba kupie 2 z 800 ale jeszcze sie w sklepie zapytam bo moze tam gdzie kupilem koles ma. A czy ta karta graficzna daje rade w warrocku i ewentualnie czy poradzi sobie w cs go? Czy jest sens i możliwość wymiany karty graficznej bo z tego co czytalem to tylko w laptopach della jest taka możlwość.

Opublikowano

Z tego co widze to nie ma nigdzie z 400mhz, widzialem tylko z 800mhz za 70zl to chyba kupie 2 z 800 ale jeszcze sie w sklepie zapytam bo moze tam gdzie kupilem koles ma. A czy ta karta graficzna daje rade w warrocku i ewentualnie czy poradzi sobie w cs go? Czy jest sens i możliwość wymiany karty graficznej bo z tego co czytalem to tylko w laptopach della jest taka możlwość.

Co do karty graficznej to zrób tak samo jak z ram, że kliknij po lewej stronie w Grafikę i rozwiń co tam jest i porób screeny i wstaw tu :)

Opublikowano

d512d3e4784d7153m.jpg

Nie mam pojęcia ile kosztuje taka karta, więc jak by można było żebyś podał w jakich cenach są lepsze karty ew podał link ale to jest chyba zabronione z tego co wiem.

Opublikowano

Do laptopa karty nie znajdziesz łatwo, ale polecam obczaić cokolwiek na Skapiec.pl , przyzwoita strona o PC , może znajdziesz coś dla siebie

([YOLO])

Opublikowano

d512d3e4784d7153m.jpg

Nie mam pojęcia ile kosztuje taka karta, więc jak by można było żebyś podał w jakich cenach są lepsze karty ew podał link ale to jest chyba zabronione z tego co wiem.

Musisz szukać karty: Mobile Intel® 4 Series Express Chipset Family

Tak jak wspomniał @1361622928-U485574.pngCzarneWino będzie ciężko jakąkolwiek znaleźć.

Opublikowano

@AdrenalinaPL Tym bardziej jeśli to stary model laptopa, ja bym się bardziej nastawiał na sprzedaż lapka bo jego ulepszanie to strata czasu :/

No akurat tu masz rację.. Sprzedaż starego laptopa opłaca się bardziej niż jego renowacja i kupowanie do niego części, więc lepiej kupić nowy laptop lub złożyć dobrego PC.

Opublikowano

Po co ram dokupywać? Człowieku to nie ma sensu gdyż ci to nie przyniesie korzyści przy tak słabym laptopie ;/ :(

([YOLO])

Opublikowano

Czyli najprawdopodobniej dokupie tylko ramu i bede musial sie tym zadowolic.

Lepiej sprzedać tego laptopa i dołożyć trochę kaski i złożyć PC lub kupić nowego laptopa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...